نقش پولساتور در شیردوش چیست؟

پولساتور قلب تپنده دستگاه های شیردوشی

پولساتور شیردوش چیست؟ چه کاربردی در دستگاه های شیردوشی دارد؟ آیا در تمامی شیردوش ها وجود دارد؟

پولساتور قلب تپنده دستگاه های شیردوشی بوده و نقش کلیدی در دوشش صحیح شیر از پستان دام دارد. این دستگاه مانند قلب عمل می کند و با ایجاد نبض باعث جاری شدن شیر می شود. پولساتور بصورت متناوب دو کار انجام می دهد، اولاً موجب مسدود شدن لاینرها شده و با ایجاد فاز استراحت بعد از هر بار پالس دوشش (کار دوم)، بدون ایجاد اضطراب و استرس در دام عملیات دوشش را انجام می دهد. اگر علمی تر بخواهیم به موضوع نگاه کنیم، پولساتور جریان خون در سر پستان حیوان را عادی کرده و با ایجاد ماساژ باعث حفظ سلامت و دوشش آرام شیر می شود.

از این تجهیز بدون استثنا در تمامی شیردوش ها چه سیار (شیر دوش های دو واحد و تک واحد) و یا ثابت (شیر دوش های میلکومتری، رکوردری و دیجیتالی) استفاده می شود؛ چرا که تاثیر مستقیمی در دوشش و عملکرد دستگاه های شیردوشی دارد. حال ببینیم عملکرد پولساتور به چه صورت است و محل نصب آن در شیردوش ها کجاست؟

پولساتور شیردوش
پولساتور شیردوش

چگونگی عملکرد پولساتور شیردوش

برای توضیح در مورد چگونگی عملکرد پولساتور در شیردوش ها لازم است تا تعریفی کوتاه در مورد بخش اصلی دستگاه های شیردوشی که لاینر نام دارد، داشته باشیم. لاینر تنها بخش از شیردوش ها می باشد که در تماس مستقیم با پستان حیوان قرار دارد و در واقع عمل دوشش با استفاده از آن انجام می گیرد. معمولا لاینرها چهار عدد بوده و پولساتور با ایجاد نبض باعث حرکت آنها و در نتیجه دوشیده شدن شیر می شود. حال ببینیم پولساتور چطوری نبض ایجاد می کنه؟

پولساتور بصورت متناوب و منظم، لاینرها را باز و بسته کرده و با این عمل مانند حرکات قلب (انقباض و انبساط)، شیر را از پستان دام خارج می نماید. اگر پولساتور دستگاه شیر دوشی خراب و یا اختلالی در عملکرد آن بوجود بیاید، عمل شیردوشی به خوبی انجام نمی گیرد و پستان حیوان متورم خواهد شد. لذا عملکرد درست این قطعه در دستگاه های شیردوشی، حافظ سلامت دام و شیردوشی اصولی می باشد.

حالت های پولساتور در زمان دوشیدن شیر

حالت دوشش

این حالت برای زمانی است که دهانه لاینر باز شده و خلاء موجود باعث جاری شدن شیر از پستان حیوان می شود.

حالت استراحت

حالت دوم، استراحت است که لاینرها در آن مسدود و جمع شده و باعث ایجاد فشار در نوک پستان می شود. این کار از جاری شدن شیر جلوگیری کرده و به اصطلاح باعث می شود تا پستان استراحت کند.

پولساتور شیردوش
پولساتور شیردوش

میزان ضربان در پولساتور شیردوش چیست؟

همان طور که در بالا نیز گفته شد وظیفه پولساتور شیردوش، ایجاد ضربان است و با این کار موجب انجام دوشش به بهترین شکل می شود. حال ببینیم منظور از ضربان چیست؟ ضربان عبارت است از مدت زمانیکه در یک دقیقه هوا از اتاقک ضربان خارج و دوباره با فشار بر می گردد؛ برای مثال اگر ضربان حدود 60 باشد، بدین معنی است که کلاهک ها، یعنی لاینرها، در یک دقیقه 60 بار باز و 60 بار بسته می شوند. این میزان در هر دقیقه به طور عمده 65 تا 45 بار است. اگر بخواهیم مثال دیگری را بیان کنیم باید گفت که شیردوش گوساله در هر دقیقه حدود 80 تا 120 بار در دقیقه مکش انجام می دهد. لازم به ذکر است که هر چقدر ضربان افزایش یابد به معنی افزایش در میزان شیر دوشیده شده است.

آشنایی با انواع پولساتور شیر دوش ها

پولساتور بادی (Pneumatic Pulsator)

پولساتور بادی که به آن پنوماتیک نیز گفته می شود، دارای ویژگی های بسیار مهم و عملکرد راحتی است. از جمله مزیت هایی که در مورد این تجهیز می توان ذکر کرد این است که، نصب راحتی داشته و خرابی در آن مشاهده نمی شود و مدت ها می توان از آن استفاده کرد. نکته مهم اینکه کاربرد پولساتور پنوماتیک تنها در شیردوش های کوچک امکان پذیر است. در بعضی مواقع پیش آمده که حیوان از دوشش سرباز می زند و اجازه این کار را نمی دهد؛ این کار ممکن است بدلیل فشار آمدن به پستان باشد. در این شرایط بهترین کار استفاده از پولساتور بادی است؛ چرا که باعث می شود عمل دوشش به آرامی و بدون هرگونه درد و استرس در پستان حیوان انجام گیرد.

پولساتور برقی (Electric Pulsator)

برای توضیح در مورد این پولساتورها باید گفت که دارای دقت بالاتری نسبت به پولساتورهای بادی هستند و عملکردی به مراتب بهتر از آنها دارند. همان طور که از نام این تجهیز مشخص است، با استفاده از انرژی الکتریکی کار می کند و نیاز به تابلو برق دارد. از نظر ایمنی این پولساتور مطمئن بوده و باعث می شود تا کاربر بدون نگرانی عمل دوشش را انجام دهد. در هنگام خرید این نوع پولساتور بایستی به چند فاکتور مهم توجه کنید:

  • شما با استفاده از این پولساتور باید بتوانید تعداد و نسبت ضربان در شیردوشی را با دقت بالایی کنترل کنید. بدین منظور از برد دیجیتال بر روی آن استفاده شده که اطلاعات لازم در مورد تعداد ضربان بر روی آن ثبت می شود.
  • از آنجا که این وسیله با برق کار می کند، بوبین آن باید نسبت به جریان الکتریکی مقاومت لازم را داشته باشد. البته لازم به ذکر است که بوبین این دستگاه ها بگونه ای ساخته می شود که در زمان عملکرد دستگاه داغ نشده و عمر و دوام بالایی داشته باشد.
  • در زمان خرید این وسیله حتما به تعداد کانال دوشنده توجه کنید. در دامداری های بزرگ باید تعداد کانال ها بیشتر باشد تا سرعت انجام کار افزایش یابد.
  • سیم کشی پولساتور شیردوش برقی باید با دقت انجام گیرد؛ چرا که در صورت نرسیدن برق به این وسیله ایجاد خلاء به درستی انجام نمی گیرد و در نتیجه در دوشش اختلال ایجاد می شود.
  • آخرین مطلب در مورد زمان تعویض پولساتور برقی است که باید در هر بار استفاده، عملکرد صحیح آن کنترل و در صورت وجود هرگونه مشکلی تعویض گردد.
پولساتور شیردوش
پولساتور شیردوش

تنظیم پولساتور دستگاه شیر دوش به چه صورتی انجام می گیرد؟

حتما قبل از استفاده از دستگاه شیردوش، پولساتور آن را تنظیم کنید. برای این کار لازم است تا قاب پلاستیکی که بر روی آن قرار دارد را برداشته و بوبین های آن را بررسی کنید. در این مرحله سوکت های برد را از بوبین ها جدا نمایید. پولساتورهایی که از نوع برقی هستند، عمدتا دارای چهار کانال بوده و روی بردشان چهار سوکت دارند. برد را آرام از بوبین ها جدا و آن را بصورت وارونه روی بوبین وصل کنید. حال ببینید که آیا بر روی پولساتور چراغ قرمز رنگ وجود دارد یا نه. زمانیکه پولساتور روشن می شود، چراغ شروع به چشمک زدن می کند.

در صورتی که پولساتور گاوی را تنظیم می کنید، باید در هر دقیقه حدود 60 بار خاموش و روشن شود. در صورتی که کمتر و یا بیشتر باشد باید حتما اقدام به تعمیر و یا تعویض پولساتور کنید. البته با استفاده از پیچ گوشتی و پتانسیومتری (ولوم، که نوعی مقاومت متغیر است) که در کنار لامپ قرار دارد، مقدار آن را تنظیم کنید و بر روی عدد موردنظر قرار دهید. لازم به توضیح است که برای هر حیوانی باید از پولساتور مخصوص آن استفاده کرده و تنظیمات مربوط به آن را انجام دهید.

آیا لازم است تا پولساتور تعویض شود؟

گاها این اتفاق می افتد که ضربان در پولساتور نامنظم باشد و توالی آن به هم بخورد که نتیجه این کار، متورم شدن پستان حیوان است. توجه داشته باشید که در صورت یکسان نبودن ضربان و مقدار خلاء، فشاری که به پستان حیوان وارد می شود، آن را دچار آسیب می کند. در صورتی که خلاء نبض کمتر از خلاء داخل لاینر باشد، لاینر بخوبی باز نشده و مدت زمانیکه برای دوشش نیاز است، افزایش می یابد. مورد دیگر اینکه گاها اتفاق می افتد پولساتور شیردوش تنها یک حالت را ایجاد کرده که بازهم ممکن است به عضو شیر دام صدمه بزند؛ برای مثال، اگر پولساتور تنها حالت دوشش را داشته باشد، باعث دوشش پیاپی شیر و در نتیجه سیاه و متورم شدن پستان حیوان می گردد. حالا اگر دستگاه فقط در حالت استراحت قرار گیرد، لاینر بر روی پستان ثابت نشده و از آن جدا می شود.

وجود منفذ و سوراخ در میانه راه پولساتور تا اتاقک نبض نیز از عوامل ایجاد اختلال در عملکرد این قطعه می باشد. مورد بعدی در خرابی پولساتور، وارد شدن شیر به داخل آن (در صورت پارگی در لاستیک لاینر)، یا وارد شدن گرد و غبار و استفاده طولانی و خارج از زمان استاندارد این وسیله است. آنچه که گفته شد، جزء مواردی هستند که باید پولساتور حتما تعویض شود.

پولساتور شیردوش
پولساتور شیردوش

یک تست ساده برای درستی عملکرد پولساتور شیر دوش

برای دانستن اینکه آیا پولساتور به درستی عمل می کند یا نه! یک تست کاملا ساده وجود دارد. برای شروع، ورودی سه لاینر را مسدود کرده و انگشت شصت خود را وارد لاینر چهارم کنید. بعد از 20 ثانیه احساسی متفاوت خواهید داشت، اگر این احساس توام با درد بود، در اصطلاح می گویند که پولساتور ریت کرده و باید تنظیم شود. برخی افراد، صدای خروجی از پولساتور را نشانی بر عملکرد صحیح و یا غلط آن می دانند. البته تمامی شیردوش ها نمی توانند بدین وسیله بر عملکرد صحیح پولساتور نظر دهند و باید در این کار تبحر داشت.

اگر پولساتوری که در شیردوش خود استفاده می کنید از نوع بادی یا پنوماتیک باشد، باید فیلتر هوا و سلامت قطعات آن را مرتبا بررسی کنید و اگر مشکلی در هر یک از آنها بود اقدام به تعویض پولساتور نمایید. لازم به ذکر است که تست این قطعه مهم باید مرتبا انجام شود تا از سلامت آن اطمینان حاصل گردد.

توصیه هایی که برای عملکرد درست کل سیستم پولساتور باید اجرا شود!

  • طول شیلنگ هوا را تا جایی که می توانید کوتاه در نظر بگیرید و براساس برنامه منظمی آن را تعویض کنید.
  • شیلنگ هوای خرچنگی را بصورت منظم بررسی و هر ماه آن را تعویض نمایید.
  • فیلترهای هوا که مسیر تامین هوا هستند را بررسی کنید.
  • برنامه منظمی برای تمیز کردن تمامی قطعات مانند لاینرها، شیلنگ ها و شل ها داشته باشید.
  • برای اینکه ضربان پولساتور بخوبی اجرا شود، با توجه به نوع شیردوش از لاینر و شل مناسب با آن استفاده کنید.
  • ولتاژ پولساتورها را بررسی کنید؛ توجه داشته باشید که میزان خلا باید برای همه پولساتورها ثابت باشد.
  • مرتبا سلامت قلب دستگاه خود را بررسی و در صورت نیاز از افراد متخصص بخواهید تا این کار را انجام دهد.
  • سیم کشی پولساتور شیردوش برقی را مرتبا چک کنید تا اتصال نداشته باشد و برق آن به خوبی تامین و عمل دوشش به درستی انجام گیرد.
  • اگر پولساتور نیاز به تعویض داشت، سعی کنید از افراد متخصص برای انجام آن استفاده کنید تا نصب دوباره آن بدون مشکل انجام گیرد.
پولساتور شیردوش
پولساتور شیردوش

کلام پایانی

حال که به آخر این مقاله رسیدیم، باید بگوییم که تمام سعی ما بر این بوده که مطالب مهم و درخور مطالعه را برای شما آماده کنیم و اهمیت و جایگاهی که پولساتور در دستگاه های شیردوشی دارد را برایتان بازگو نماییم. امیدواریم که با خواندن این مقاله بتوانید آگاهی لازم در مورد عملکرد پولساتور و انواع مدل های آن را کسب نموده و  اگر سوالی در این زمینه داشتید به پاسخ آن رسیده باشید. پولساتور همان طور که می دانید قلب دستگاه های شیردوش بوده و این امر کاربر را بر آن می دارد که در انتخاب آن تمام تلاش خود را بکند تا بتواند وسیله ای مناسب با شیردوش و نوع دام خود را خریداری نماید.

در مقاله ای که نوشته شده به تمامی سوالات در مورد پولساتورها، اعم از چیستی آن، نحوه عملکرد، اهمیتی که در امر دوشش دارد، انواع پولساتور، زمان لازم برای تعویض و حتی علل خرابی آن را برایتان ذکر کردیم. شما بی شک با مطالعه دقیق تمامی مطالب می توانید جواب سوالات خود را پیدا کنید. در پایان جا دارد این مطلب را نیز ذکر کنیم که گروه صنعتی هیمورا از تولید کنندگان دستگاه های شیردوشی بوده و تمامی قطعات مورد استفاده در ساختار آنها را با دقت و از بهترین برندها انتخاب نموده است.

(Visited 268 times, 1 visits today)

شما ممکن است علاقه مند باشید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *