دستگاه پاستوریزاتور

پاستوریزاتور مخزن پلیتی هیمورا

فرآیند پاستوریزاسیون با دستگاه پاستوریزاتور مخزن پلیتی

پاستوریزاسیون فرآیندی است که طی آن به مواد غذایی مختلف مانند شیر حرارت می دهند تا میکروارگانیسم هایی مانند انواع ویروس، باکتری، پروتوزوآ، کپک و … موجود در آنها کشته شوند. لوئی پاستور و کلاد برنارد در 20 آوریل سال 1862 میلادی برای اولین بار عمل پاستوریزه را انجام دادند. بعدها نام این فرآیند را به افتخار این دانشمند، پاستوریزه نام نهادند.

فرآیند پاستوریزاسیون، یک فرآیند دقیق است و از تعدادی مراحل پشت سر هم که باید به دقت و بصورت کامل انجام شوند، تشکیل شده است؛ به همین دلیل انجام صحیح تمام این مراحل در گذشته به صرف زمان و دقت بالایی نیاز داشت. ولی امروزه با کمک دستگاه پاستوریزاتور تمام این مراحل به راحتی و بطور تمام اتوماتیک انجام می شود. طی فرآیند پاستوریزاسیون تقریبا 90 تا 99 درصد میکروب ‌های موجود در مواد غذایی از بین می روند؛ به این دلیل است که گفته می شود، پاستوریزه کردن شیر و سایر مواد غذایی از بروز بسیاری از بیماری ها مانند تب تیفوئید، تب مخملک و … جلوگیری می کند.

البته دستگاه های مختلف برای انجام پاستوریزاسیون ساخته و طراحی شده اند. هیمورا از تولیدکنندگان معتبر پاستوریزاتورهای مخزن پلیتی است. این پاستوریزاتورها ظرفیت های متنوعی داشته و مجهز به یک مبدل حرارتی از نوع صفحه پلیت هستند. کار اصلی تبادل حرارتی یعنی گرمادهی و خنک کاری شیر در این بخش دستگاه انجام می گیرد. سیستم گرمایشی مورد استفاده در این پاستوریزاتورها، پکیج زمینی گازی و گازوئیلی است. برای خنک کاری شیر نیز دستگاه کولینگ تاور استفاده می شود. برای شناخت کامل دستگاه و استفاده بهتر از آن، در بخش بعدی قطعات سازنده پاستوریزاتور مخزن پلیتی را معرفی نموده ایم.

دستگاه پاستوریزاتور
دستگاه پاستوریزاتور

ساختار و قطعات دستگاه پاستوریزه شیر مخزن پلیتی

مخزن دستگاه

یکی از اصلی ترین بخش های دستگاه پاستوریزاتور، مخزن این تجهیزات است. از آنجایی که مخزن این دستگاه بصورت مستقیم با شیر خام در ارتباط است، آن را از جنس استیل 304 می سازند. همانطور که می دانید استیل ضدزنگ بوده و در برابر شوک های دمایی که طی فرآیند پاستوریزاسیون به شیر داده می شود و حتی سایر عوامل، بسیار مقاوم است.

همزن مخزن

اگر شیر در محیطی ثابت و بی حرکت بماند، ذرات چربی آن از مایع آن جدا شده و کیفیت خود را از دست می دهد. در همین راستا دستگاه های پاستوریزاتور به همزن استیل مخصوصی مجهز شده اند تا با به گردش در آوردن یکنواخت شیر درون مخزن، از دو فاز شدن آن جلوگیری کنند.

الکتروموتور

همزن دستگاه پاستوریزاتور توسط الکتروموتور به گردش در می آید. الکتروموتور قطعه ای است که می تواند انرژی الکتریکی را به انرژی حرکتی تبدیل کند. در ضمن برای اینکه کاربران به راحتی بتوانند از پاستوریزاتور خود استفاده کنند، الکتروموتور این تجهیزات قابلیت سفارشی سازی به دو صورت تک فاز و یا 3 فاز را دارد. بنابراین شما به راحتی می توانید با در نظر گرفتن امکانات خود، دستگاهی را سفارش دهید که استفاده از آن برای شما راحت تر است.

سیستم گرمایشی

پیش از هر موردی بهتر است بدانید که دستگاه پاستوریزه شیر هیمورا، قطعه گرمایشی مخصوصی ندارند. به یاد داشته باشید که عمل پاستوریزه کردن از دو مرحله اصلی گرم کردن شیر تا درجات دمایی بالا و بلافاصله خنک کردن آن تشکیل شده است. بدین ترتیب برای انجام درست فرآیند پاستوریزاسیون، باید پاستوریزاتور به دستگاه گرمایشی مناسب و قدرتمند متصل شود. این تجهیزات به قطعه گرمایشی مجهز نشده اند تا وزن و قیمت دستگاه پاستوریزه شیر به طرز فوق العاده ای افزایش نیابد. شما به راحتی می توانید این دستگاه ها را به پکیج های صنعتی که قدرت گرمایشی بالایی دارند، متصل کنید. با مطالعه مقاله « بررسی انواع پکیج های هیمورا » ضمن آشنا شدن با انواع پکیج ها می توانید، مناسبترین پکیج را متناسب با امکانات و ظرفیت پاستوریزاتور خود انتخاب کنید. البته برای انتخاب پکیج مناسب می توانید از مشاوره رایگان کارشناسان گروه صنعتی هیمورا نیز بهره ببرید.

صفحه پلیت

صفحه پلیت مبدل حرارتی مدرنی است که شرایطی را فراهم می کند تا دمای مابین دو سیال به راحتی با یکدیگر مبادله شوند. صفحه پلیت از تعداد زیادی صفحات نازک توخالی در مجاورت هم تشکیل شده که سیالات از میان شیارهای این قطعه عبور می کند و در نتیجه دمای دو مایع بدون اینکه با یکدیگر تماس مستقیم داشته باشند، تغییر کرده و به دمای مطلوب ما می رسد. ناگفته نماند که گروه صنعتی هیمورا صفحه پلیت های خود را از جنس استیل تولید می کند؛ در ادامه در مورد این مبدل حرارتی بیشتر توضیح داده می شود.

پمپ سیرکوله

همانطور که می دانید پمپ ها برای انتقال سیالات از محلی به محل دیگر بکار می روند. در دستگاه پاستوریزاتور نیز پمپ مخصوصی تعبیه شده است که شیر درون مخزن را به صفحه پلیت و برعکس منتقل می کند. جنس این پمپ از جنس استیل بوده و قدرت و توان آن متناسب با ظرفیت پاستوریزاتور انتخاب می شود.

تابلو فرمان

یکی از مزایای بزرگ دستگاه های پاستوریزاتور، عملکرد خودکار آن است. بله درست شنیدید تابلو فرمان نصب شده بر روی دستگاه به شما این امکان را می دهد که بتوانید زمان کارکرد دستگاه، عملکرد همزن، پمپ، تنظیم سیستم گرمایشی و سرمایشی و … را برنامه ریزی کرده و مدیریت کنید. البته برای تنظیم گرمایش پاستوریزاتور، باید از تابلو فرمانی که بر روی خود پکیج نصب شده است، استفاده کنید.

سیستم سرمایشی مناسب

همانگونه که پیش از این گفته شد، یکی دیگر از مراحل مهم پاستوریزاسیون وارد کردن شوک برودتی به شیر داغ است. برای اینکه این مرحله به خوبی انجام شود، باید دستگاه پاستوریزاتور را به یک سیستم سرمایشی قدرتمند مانند کولینگ تاور متصل کنید. کولینگ تاورها تجهیزات صنعتی هستند که می توانند مقدار زیادی از آب جاری در یک مدار بسته را خنک کرده و در اختیار انواع تجهیزات صنعتی قرار دهند. اگر دوست دارید بدانید که استفاده از کولینگ تاورها چگونه باعث افزایش بازدهی و کاهش هزینه واحدهای تولیدی می شود؟ می توانید مقاله « برج خنک کننده یا کولینگ تاور را بشناسید!! » را مطالعه کنید.

شاسی

پاستوریزاتور دستگاه نسبتاً بزرگی است، برای اینکه جابجایی دستگاه راحت تر شده و بدنه دستگاه در برابر عوامل محیطی دوام و مقاومت بیشتری داشته باشد، به یک شاسی مستحکم از جنس فولاد مجهز شده است.

دستگاه پاستوریزاتور
دستگاه پاستوریزاتور

عملکرد سیستم های پاستوریزاتور مخزنی

پاستوریزاتورها تجهیزاتی هستند که با اعمال فرایندی در تولید لبنیات که در زمان کوتاه تحت حرارت شدید قرار میگیرد ، بدون آنکه اثر نامطلوبی روی طعم و مزه ماده اولیه یعنی شیر بگذارند. این عمل موجب از بین رفتن عوامل بیماری زای موجود در داخل شیر، بخصوص باسیل سل می شوند.  پاستوریزاتور مخزنی هیمورا یکی از دستگاه هایی است که برای این منظور ساخته شده و دارای سیستم گرمایشی پکیج و منبع سرمایشی از نوع کولینگ تاور می باشد. عملکرد دستگاه به این شکل است که ابتدا شیر را با توجه به ظرفیت مخزن، داخل آن می ریزند. البته قبل از هر کاری باید پکیج را روشن کرده تا آب گرم موردنیاز را تامین کند. آب گرم خروجی از پکیج، وارد مبدل حرارتی صفحه ای می شود. در این هنگام پمپ استیل موجود، شیر داخل مخزن را مکیده و به مبدل حرارتی هدایت می کند.

مبدل حرارتی اصلی ترین بخش پاستوریزاتور است که تبادل گرمایی مابین شیر و آب داغ در این قسمت صورت می گیرد. شیر گرم شده در مبدل به داخل مخزن رفته و جای آن را شیر سرد می گیرد. این سیرکوله شیر تا زمان رسیدن دمای محتویات مخزن به میزان موردنظر ادامه پیدا می کند. قابل ذکر است که در حین انجام این عملیات، همزن مخزن در حال کار می باشد. بعد از رسیدن دمای شیر به مقدار تعیین شده (دمای پاستوریزاسیون)، سیستم گرمایشی را از مدار خارج کرده و کولینگ تاور را به مبدل صفحه پلیت متصل می کنند. آب سرد خروجی از کولینگ تاور موجب سرد شدن شیر و در نهایت پاستوریزاسیون آن می شود. شما در ادامه می توانید فیلم مکانیسم عملکرد پاستوریزاتور مخزن پلیتی هیمورا را کامل مشاهده کنید.

مبدل صفحه پلیت چیست و چگونه کار می کند؟

مبدل حرارتی صفحه ای که با نام صفحه پلیت نیز شناخته می شود، از جمله قطعات صنعتی است که از آن برای برقراری تبادل دمایی بین دو سیال استفاده می شود. این مبدل های حرارتی شامل مجموعه ای از صفحات فلزی نازک هستند که بصورت موج دار طراحی شده اند. این صفحات طوری در کنار یکدیگر چیده شده اند که دو سیال متنوع با درجه های دمایی مختلف بصورت یک در میان از داخل این صفحات عبور می کند؛ در نتیجه این فرآیند، دو مایع در مجاورت یکدیگر تغییر دما داده و در نتیجه شیر درون دستگاه پاستوریزاتور به دمای مطلوب می رسد.

جالب است که بدانید زاویه و تعداد شیارهایی که بر روی صفحات مبدل های پلیتی تعبیه شده، در میزان بازدهی این صفحات بسیار موثر است. در ضمن با افزایش یا کاهش تعداد صفحات این مبدل ها می توان ظرفیت عملکرد این قطعات را تغییر داد. از سوی دیگر اگر نوع مایعی که در دو سمت صفحات پلیت جریان دارد، متفاوت باشد، میزان بازدهی این تجهیزات افزایش خواهد یافت. از مبدل های صفحه پلیت در ساختار تجهیزات صنایع مختلف مانند صنایع تولید مواد غذایی، نساجی، صنایع پلاستیک سازی و داروسازی استفاده می شود.

صفحات مبدل های پلیتی معمولاً از جنس استیل ساخته می شوند ولی امکان ساخت این صفحات از فلزهای دیگری مانند فولاد ضد زنگ نیز وجود دارد. نا گفته نماند برای اینکه دوام و ماندگاری مبدل های صفحه پلیتی افزایش یابد، معمولاً برای این صفحات یک قاب فلزی مخصوص از جنس آهن رنگ شده، آهن با روکش استیل و … تعبیه می شود. جنس این قاب با توجه به نوع کاربری دستگاه و درخواست مشتری تعیین می شود.

معرفی کلی انواع دستگاه های مناسب برای پاستوریزه کردن شیر

جالب است که بدانید شیر را به 3 شیوه مختلف می توان پاستوریزه کرد و هر یک از این شیوه ها توسط دستگاه مخصوصی انجام می شود. اما آیا می دانید کدام مدل از پاستوریزاتورها بیشتر به درد شما می خورد؟ استفاده از کدام نوع پاستوریزاتورها برای شما صرفه اقتصادی بیشتری دارد؟ اگر می خواهید به پاسخ این سوالات برسید، بیایید هر 3 مدل پاستوریزاتور را با هم بررسی کنیم. البته در حالت کلی هر 3 مدل پاستوریزاتور در خط تولید شیر پاستوریزه یک کار را انجام می دهند و فقط بخشی از ساختار آنها با یکدیگر متفاوت است که باعث می شود، مقدار دما و زمان پاستوریزه کردن در آنها با یکدیگر متفاوت باشد.

در حالت کلی پاستوریزاتورها از 3 بخش اصلی گرمایشی، سرمایشی و قسمت نگهدارنده تشکیل شده اند. با توجه به طراحی دستگاه می توان از پکیج یا دیگ بخار به عنوان سیستم گرمایشی دستگاه استفاده کرد و از انواع کولینگ تاورها و آیس بانک ها نیز به عنوان سیستم سرمایشی استفاده نمود. به مخزن، صفحات یا لوله هایی که شیر به مدت زمان خاصی درون آنها نگهداری می شود نیز بخش نگهدارنده می گویند.

انواع سیستم های پاستوریزاتور

  • سیستم های پاستوریزاتور مخزنی (در مورد این دستگاه ها، بالا توضیح داده شد)
  • سیستم های پاستوریزاتور صفحه ای
  • سیستم های پاستوریزاتور لوله ای

پاستوریزاتور لوله ای

پاستوریزاتور لوله ای دستگاهی است که به یک مبدل پوسته – لوله ای (shell and tube) با ساختاری خاص مجهز شده است. در این سیستم، لوله ها در پوسته ای استوانه ای شکل و با مقطع دایره ای نصب شده اند. شیوه کار پاستوریزاتور لوله ای به این صورت است که یکی از سیال ها درون لوله ها و سیال دیگر در قسمت پوسته بصورت هم جهت با لوله ها و یا متقاطع با آنها جریان می یابد. با ادامه این روند مایع درون لوله ها با مایع داخل پوسته هم دما می شود. از جمله مزایای این شیوه پاستوریزاسیون، هزینه کم ساخت و تولید این تجهیزات و شیوه تمیز کردن آسان کل مجموعه است.

ناگفته نماند که از دستگاه پاستوریزه لوله ای برای پاستوریزه کردن شیر استفاده نمی کنند، بلکه این دستگاه ها به گونه ای طراحی شده اند که بتوانند انواع مایعات با غلظت زیاد و یا مایعاتی را که حاوی ذرات بزرگ محلول هستند، پاستوریزه کنند. به این ترتیب از دستگاه پاستوریزاتور لوله ای می توان برای پاستوریزه کردن مواد غذایی مانند آب گوجه فرنگی و شهد، آب میوه های حاوی تفاله، انواع کنسرو و مربا، ماست، خامه، پنیر خامه ای، نوشابه و … استفاده کرد.

پاستوریزاتورهای لوله ای با توجه به طراحی و ساختاری که دارند، به گروه های مختلفی تقسیم می شوند. انواع مدل های پاستوریزه کننده های لوله ای عبارتند از:

  • پاستوریزاتور لوله ای با مجموعه لوله های راه راه
  • پاستوریزاتور مجهز به مبدل حرارتی مونو تیوب
  • پاستوریزاتور مجهز به مبدل حرارتی با لوله حلقوی

هر کدام از این دستگاه ها برای پاستوریزه کردن نوع خاصی از مواد غذایی مناسب هستند. پس بهتر است پیش از خرید انواع پاستوریزاتورها، به خوبی در مورد کارایی و میزان بازدهی آنها تحقیق کنید.

پاستوریزاتور صفحه ای

دستگاه های پاستوریزه کننده صفحه پلیتی از مجموعه صفحاتی از جنس استیل ساخته شده اند که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. طریقه چینش این صفحات بگونه ای است که کانال های موازی برای عبور سیالات به وجود می آورند. این صفحات به کمک یک قاب فلزی مخصوص و مستحکم در کنار هم محکم شده اند. در ضمن برای اینکه از نشت احتمالی مایعات درون صفحات مبدل جلوگیری شود، در بین این صفحات از واشر لاستیکی مخصوص استفاده شده است. جالب است که بدانید بر روی صفحات مبدل های حرارتی، نقش ها و طرح های ویژه ای حک می شود تا با افزایش سطح تماس مایعات با سطح صفحات، انتقال دمایی بین سیالات و مبدل افزایش یابد.

همانطور که پیش از این گفته شد، برای اینکه پاستوریزاسیون شیر به درستی انجام شود، باید به مدت زمان مشخصی در مجاورت آب داغ بماند، این عمل درون قسمت مخصوص به نام قسمت هولدر (Holder) انجام می شود. در ضمن در طول مسیر جریان مایعی که قرار است پاستوریزه شود، یک شیر برگشت جریان مخصوص وجود دارد که می تواند، دمای شیر را کنترل کرده و در صورتیکه تشخیص دهد شیر به درجه حرارت پاستوریزاسیون نرسیده است، شیر را به ابتدای خط پاستوریزاسیون باز می گرداند تا دوباره مورد حرارت قرار گرفته و پاستوریزه شود. پس از اینکه شیر به دمای پاستوریزه رسید، جریان آب گرم درون مبدل حرارتی قطع شده و آب سرد تولید شده توسط سیستم سرمایشی به درون صفحات مبدل هدایت می شود تا باقی میکروب های درون شیر گرم تحت تاثیر شوک برودتی قرار گرفته و از بین بروند.

دستگاه پاستوریزاتور
دستگاه پاستوریزاتور

پروسس تانک خود را به دستگاه پاستوریزاتور تبدیل کنید!

پروسس تانک یکی از رایج ترین دستگاه های پخت شیر است. اما جالب است که بدانید پروسس تانک ها جزء تجهیزات پرکاربرد لبنی هستند که با آنها می توان فرآیندهای مختلفی بر روی شیر اعمال کرد. یکی از این کارها پاستوریزه کردن مایعاتی مانند شیر است. بدنه این دستگاه از 3 لایه تشکیل شده است. نحوه کار با آن بسیار ساده و آسان بوده، به این صورت که شیر را درون مخزن دستگاه ریخته و سپس با باز کردن شیر پکیج متصل به دستگاه، آب گرم درون جداره داخلی دستگاه جریان می یابد. به این ترتیب دمای محتویات درون مخزن در مجاورت آب گرم یا سردی که به بدنه پروسس تانک متصل شده است، تغییر دما داده و به دمای مدنظر کاربر می رسد.

برای انجام پاستوریزاسیون با کمک پروسس تانک کافیست دمای پکیجی متصل به دستگاه را تا دمای پاستوریزاسیون بالا ببرید، تا شیر درون پروسس تانک به دمای پاستوریزه رسیده و به مدت زمان معین در همان دما باقی بماند. سپس مسیر آب گرم را قطع کرده و آبی را که توسط کولینگ تاور یا آیس بانک خنک شده است، به پروسس تانک وصل می کنیم. به این ترتیب محتویات درون دستگاه بخوبی هر دو شوک حرارتی و برودتی را به درستی دریافت خواهند کرد. ناگفته نماند که همزن پروسس تانک باعث می شود تا دمای تمام محتویات درون مخزن بصورت یکنواخت تغییر یابد. قابل ذکر است که پروسس تانک به عنوان دستگاه همه کاره لبنیاتی می تواند در پخت و فرآوری انواع مواد لبنی کاربرد داشته باشد.

دستگاه پاستوریزاتور
دستگاه پاستوریزاتور

چه زمانی خرید دستگاه پاستوریزاسیون برای شما صرفه اقتصادی دارد؟

احتمالاً تاکنون با خود فکر کرده اید که آیا لازم است که یک دستگاه پاستوریزاتور بخرید؟ یا خرید آن برای شما فقط یک هزینه اضافی و هدر دادن پول است؟ جواب این سوال ساده است. اگر شغل شما بگونه ای است که با مقدار زیادی از شیر خام یا شیر پاستوریزه نشده در ارتباطید، خرید یک دستگاه پاستوریزاتور می تواند برای شما بسیار مفید و سود آور باشد، می پرسید چرا؟ خوب پاستوریزه کردن باعث می شود که بدون اینکه کیفیت و طعم شیر تغییر پیدا کند، مدت زمان ماندگاری آن افزایش یابد؛ در نتیجه شما می توانید با خیال راحت و سرفرصت انواع فرآیندها را بر روی شیر پاستوریزه انجام دهید. بخصوص دستگاه پاستوریزاتور صفحه پلیتی که بگونه ای طراحی شده که با کمک آن می توانید انواع مایعات مشابه شیر، دوغ و … را پاستوریزه کنید.

این دستگاه ضمن بازدهی بالا کمترین هزینه های نگهداری و تعمیرات را داشته که به این ترتیب کارآیی آن و سود شما توسط این دستگاه تضمین می شود. همانطور که می دانید شما می توانید شیر پاستوریزه را با کمک یک دستگاه پرکن بسته بندی کرده و به عنوان شیر پاستوریزه بفروشید؛ زیرا در بازار شیرهای پاستوریزه شده با قیمت بیشتری نسبت به شیر خام به فروش می رسد. ناگفته نماند که در صورت عرضه شیر پاستوریزه امکان اینکه با بازرسان وزارت بهداشت به مشکل بربخورید به حداقل رسیده و راحتتر می توانید مجوزهای لازم برای عرضه محصولات لبنی را دریافت کنید. البته اگر می خواهید خرید دستگاه پاستوریزاتور برای شما واقعاً سودآور باشد، باید پیش از انتخاب سیستم موردنظر خود حتماً به یک سری از نکات توجه کنید.

معرفی انواع روش های پاستوریزه کردن شیر

شیر و انواع مایعات را به روش های مختلفی می توان پاستوریزه کرد، اما در نهایت نتیجه انواع روش های پاستوریزاسیون یکسان است. به هر حال امروزه دستگاه های مختلف پاستوریزاسیون بگونه ای طراحی شده اند که هر کدام به روش های مختلف، شیر را پاستوریزه می کنند. البته متدهای جدیدتری برای پاستوریزه کردن شیر وجود دارد که از جمله آنها می توان به مواردی مانند استفاده از اشعه مادون قرمز و یا پاستوریزه کردن خلائی اشاره کرد؛ ولی عموماً یکی از 3 روشی که در ادامه توضیح داده می شود، برای پاستوریزه کردن شیر استفاده می شود.

  • پاستوریزه کردن بوسیله اعمال حرارت پایین در مدت زمان طولانی (LTLT)
  • پاستوریزه کردن با حرارت بالا در مدت زمان کوتاه
  • فراپاستوریزاسیون (UHT)
دستگاه پاستوریزاتور
دستگاه پاستوریزاتور

چرا در پاستوریزاتورهای پلیتی از سیستم گرمایشی و سرمایشی مجزا استفاده شده است؟

شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که چرا دستگاه پاستوریزاتور به تجهیزات گرمایشی و سرمایشی وابسته به خود، مجهز نشده است؟ خب می توان گفت دلایل متعدد و فراوانی برای این شیوه طراحی وجود دارد. مطمئن باشید مهندسان دستگاهی را طراحی کرده اند که شما بتوانید از تجهیزاتی که در اختیار دارید بیشترین و بهترین استفاده ممکن را ببرید.

کمک به راحتی نصب، راه اندازی و استفاده از دستگاه

دستگاه های پاستوریزاتور تجهیزات صنعتی هستند که با استفاده از گرمایش و سرمایش ناگهانی، سریع و غیرمستقیم شیر را پاستوریزه می کنند. به همین دلیل این دستگاه ها به سیستم های سرمایش و گرمایش قدرتمندی نیاز دارند، حال اگر قرار بود این سیستم ها بر روی دستگاه نصب شوند، ابعاد پاستوریزاتور بسیار بزرگ می شد؛ در نتیجه شما برای نصب دستگاه خود باید فضای وسیعی در اختیار می داشتید. در ضمن نصب این تجهیزات باعث سنگینی بیش از حد و مشکل شدن حمل و نقل دستگاه پاستوریزاتور می شد.

جلوگیری از افزایش قیمت پاستوریزاتور

به یاد داشته باشید، پاستوریزاتورها تجهیزات صنعتی هستند که معمولاً در کارخانه ها و کارگاه های تولید مواد لبنی مورد استفاده قرار می گیرند. این اماکن باید حتماً به سیستم تامین آبگرم مجهز شوند تا بتوان هر روز محیط و تجهیزات را مورد شستشو قرار داد؛ وگرنه امکان سرایت آلودگی به فرآورده های تولیدی افزایش یافته و وزارت بهداشت مجوز فعالیت واحد تولیدی را باطل خواهد کرد. حال اگر بر روی دستگاه پاستوریزاتور یک سیستم گرمایشی نصب می شد، شما 2 بار برای خرید پکیج پول می دادید. در ضمن بسیاری از کارخانه ها و کارگاه های لبنی، تجهیزات گرمایشی و سرمایشی مناسبی دارند. چنین واحدهایی به راحتی می توانند پاستوریزاتور خود را به تجهیزاتی که از قبل دارند متصل کرده و از هزینه های اضافی جلوگیری کنند. طبیعی است که با افزوده شدن سیستم های گرمایشی و سرمایشی قدرتمند به ساختار دستگاه، قیمت پاستوریزاتور بطور چشمگیری افزایش می یابد.

نیاز حتمی تمام واحدهای تولیدی به تجهیزات گرمایشی

به یاد داشته باشید که اگر دستگاه پاستوریزاتور به سیستم گرمایش آب مجهز می شد، مسلماً ظرفیت این سیستم متناسب با ظرفیت دستگاه پاستوریزاتور تعیین می گردید؛ در نتیجه شما نمی توانستید از این سیستم برای انجام امورات بهداشتی کارگاه یا کارخانه خود استفاده کنید. به این ترتیب شما مجبور می شدید یک پکیج آب گرم برای انجام کارهای نظافتی و شستشوی کارگاه خریداری کنید و سپس هنگام خرید پاستوریزاتور یک بار دیگر هزینه سیستم گرمایشی مشابه (پکیج) را بپردازید! با توجه به تمام موارد گفته شده، می بینید که مجزا بودن سیستم سرمایشی، گرمایشی پاستوریزاتورها باعث می شود کارگاه تولید مواد لبنی بتواند در هزینه های جاری خود صرفه جویی کرده و از تجهیزاتی که دارد، بیشترین استفاده را بکند.

دستگاه پاستوریزاتور
دستگاه پاستوریزاتور

فرآیندهای دیگری که بر روی شیر می توان انجام داد!

حتماً شما هم هنگام خرید شیر از فروشگاه با بسته بندی های مختلف انواع شیرهای پاستوریزه، هموژنیزه و استرلیزه مواجه شده اید، اما آیا می دانید که این سه نوع شیر دقیقاً چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟ و مصرف کدام نوع شیر بهتر است؟ هر کدام از این شیرها فواید، مزایا و ویژگی های منحصر به خود را دارد، پس بیایید با این فرآیندها بیشتر آشنا شده و اثرات آنها را روی شیر بررسی کنیم.

شیر پاستوریزه

همانطور که می دانید شیر خام به شدت فساد پذیر است؛ به همین دلیل با اعمال درجه حرارتی خاص و به مدت زمان معین شرایطی را فراهم می کنند که طول عمر و ماندگاری شیر افزایش یابد. طی این فرآیند تقریباً تمام میکروب های بیماری زای موجود در شیر حذف و تنها ده درصد از میکروارگانیسم های موجود در شیر بصورت غیر فعال و ضعیف شده باقی می مانند. لذا شیر پاستوریزه ای که به درستی بسته بندی شده است تا چندین روز می تواند بدون هیچ تغییری بیرون از یخچال باقی بماند و امکان انتقال بیماری ها توسط این نوع شیر تقریباً صفر است. ناگفته نماند که طبق اطلاعیه ای که سازمان FDA (سازمان غذا و داروی ایالت متحده آمریکا) صادر کرده است، در اثر پاستوریزه شدن شیر، به هیچ وجه از ارزش غذایی شیر کاسته نمی شود.

البته این فرآیند باعث می شود برخی از آنزیم های خاصی که در شیر وجود دارد، غیر فعال شده و ویتامین C موجود در شیر هم از دسترس خارج شود. البته شیر منبع غنی برای ویتامین C نیست و در حالت کلی آنزیم های غیر فعال شده هم، آنزیم های مهمی نیستند و می توان از دست رفتن آنها را در مقایسه با مزایای پاستوریزه کردن شیر، نادیده گرفت.

شیر استرلیزه

بسیاری از مردم فکر می کنند علت زیاد بودن مدت زمان ماندگاری شیرهای استرلیزه، مواد نگهدارنده ای است که به این شیرها اضافه می شود. اما این طرز تفکر اشتباه است. تنها دلیل ماندگاری بالای شیرهای استرلیزه این است که طی فرآیند استریلیزه 100% میکروارگانیسم های موجود در شیر تحت تاثیر دریافت حرارت شدید از بین می روند. البته در شیرهای استرلیزه باکتری های مفیدی که در شیر وجود دارند و ویتامین هایی مانند B12 ،B6 و B2 و C نیز از بین می رود. به همین دلیل شیرهای استرلیزه شده تا 6 ماه می توانند سالم و بدون تغییر باقی بمانند؛ ولی نسبت به شیرهای پاستوریزه ارزش غذایی کمتری دارند. خلاصه ماندگاری بالای شیرهای استرلیزه بدلیل مواد نگهدارنده نیست، بلکه چون هیچ میکروبی ندارند، فاسد نمی شوند.

شیر هموژنیزه

بسیاری از افراد فکر می کنند که هموژنیزه کردن جهت افزایش ماندگاری شیر انجام می شود؛ در حالیکه این تصور کاملاً اشتباه است و هموژنیزه کردن هیچ ربطی به فاسد شدن یا عدم فساد شیر ندارد. هموژن به معنای یکسان سازی و همگن کردن ذرات چربی شیر است. شیر طبیعی حاوی مقداری چربی است که در صورت ساکن و ثابت ماندن شیر، از مایع شیر جدا شده و بصورت خامه روی سطح ظرف جمع می شود. این فرآیند باعث کاهش طعم و کیفیت شیر می شود. در دو دهه اخیر برای جلوگیری از جدا شدن خامه از مایه شیر، شیر تازه را درون دستگاه های هموژنیزه می ریزند تا این تجهیزات با تحت فشار قرار دادن ذرات چربی شیر، آنها را بصورت مکانیکی به ذرات کوچکتر تقسیم کنند. بدین ترتیب ذرات چربی شیر بطور یکنواخت در سراسر شیر پخش شده و شیر طعمی بهتر و حالتی خامه وار بدست آورد.

همانگونه که گفته شد، هموژنیزه کردن یک فرآیند مکانیکی است و هیچ تغییری در ویژگی های شیر ایجاد نمی کند؛ در ضمن انجام این فرآیند باعث از بین رفتن میکروب های موجود در شیر نمی شود. فرآیند هموژنیزاسیون توسط دستگاه های هموژنایزر انجام می شود. هیمورا تولید کننده انواع ظرفیت های هموژنایزر در دو مدل تک هد و دو هد می باشد، که نوع هموژن تک هد برای همگن سازی مایعات رقیق مانند شیر مناسب بوده و نوع دو هد هموژنایزرهای هیمورا برای هموژنیزاسیون مایعات رقیق و همچنین مایعات غلیظ مانند مایه بستنی استفاده می شود.

دستگاه پاستوریزاتور
دستگاه پاستوریزاتور

پیش از خرید دستگاه پاستوریزاتور بخوانید تا پشیمان نشوید!

دستگاه پاستوریزاتور اولین و شاید بتوان گفت مهمترین دستگاه خط تولید لبنیات است؛ زیرا اگر پاستوریزاتور به درستی عمل نکند، شیر آلوده به مراحل بعد منتقل شده و باعث تولید فرآورده های غیر بهداشتی، مضر و حتی خطرناک می شود. بنابراین بسیار مهم است، دستگاهی خریداری کنید که شیر را مطابق اصول بهداشتی پاستوریزه کند. البته نمی توان این نکته را نیز نادیده گرفت که پاستوریزاتورها تجهیزات صنعتی هستند، به این معنا که قرار است شما از این تجهیزات به دفعات زیاد استفاده کرده و کسب درآمد کنید. پس میزان دوام، استهلاک و کیفیت قطعات آن بخشی از حاشیه سود کسب و کار شما را تعیین می کند.

به همین دلیل قصد داریم در این قسمت شما را با مهمترین ویژگی های یک پاستوریزاتور خوب و کارآمد آشنا کنیم. شما با توجه به مواردی که ما در ادامه آنها را بیان می کنیم، می توانید دستگاه های باکیفیت و با راندمان بالا را تشخیص دهید. شایان ذکر است که مسلماً چون تمام موارد ذکر شده در این بخش در میزان بازدهی و دوام دستگاه تاثیر دارد، طبیعتاً بر روی قیمت دستگاه پاستوریزاتور شیر نیز موثر است.

ظرفیت دستگاه

خوب اولین نکته ای که پیش از خرید دستگاه پاستوریزاتور باید به آن دقت کنید، ظرفیت دستگاه است. برای اینکه انتخاب درستی کنید، ابتدا باید تخمین بزنید که شما تقریباً روزانه به چه حجمی از شیر تازه دسترسی دارید؟ و در هر بار پاستوریزه کردن شیر می خواهید چه مقدار ماده اولیه را میکروب زدایی کنید؟ بعد از تخمین این دو عدد شما می توانید دستگاه پاستوریزی متناسب با شیر تولیدی کارگاه خود را انتخاب و خریداری نمایید.

جنس بدنه

بدنه هر دستگاهی حکم پوست و اسکلت بندی آن تجهیز را دارد؛ به همین دلیل طبیعی است که هر چقدر جنس بدنه یک دستگاه مرغوب تر و با دوام تر باشد، ماندگاری و استحکام آن دستگاه افزایش خواهد یافت. صد البته که بدنه تجهیزاتی که با مواد غذایی در ارتباط هستند، حتماً باید بگونه ای باشد که بتوان به راحتی آنها را بصورت روزانه شستشو داد. به همین دلیل گروه صنعتی هیمورا بدنه پاستوریزاتور شیر خود را از جنس استیل که در برابر عوامل محیطی و … مقاوم است، تولید می کند. راستی اگر کنجکاوید که بدانید چرا استیل بهترین انتخاب برای ساخت تجهیزات صنعتی مرتبط با مواد غذایی و لبنی است، مطالعه مقاله « انواع گریدهای استیل » می تواند برایتان جذاب باشد!!

کیفیت و طراحی قطعات

دستگاه پاستوریزاتور یکی از پرکاربردترین تجهیزات بکار رفته در کارگاه ها و کارخانجات تولید مواد لبنی است؛ پس مهم است که قطعات بکار رفته در ساختار این تجهیزات ضمن داشتن کیفیت و دوام بالا، بگونه ای طراحی شوند که کمترین استهلاک ممکن را نیز داشته باشند. پس پیش از خرید دستگاه پاستوریزاتور حتماً به جنس و کیفیت قطعات مختلف دستگاه دقت کرده و از مشاوره کارشناسان آگاه نیز استفاده کنید.

سرعت عملکرد

همانگونه که پیش از این گفته شد، اساس عملکرد پاستوریزاتورها افزایش و کاهش سریع دمای شیر است. بنابراین بسیار مهم است که طراحی پاستوریزاتوری که انتخاب می کنید به صورتی باشد که دستگاه بتواند به سرعت دمای شیر را تغییر داده و مراحل پاستوریزاسیون را کامل کند.

عملکرد خودکار

مراحل پاستوریزاسیون شیر باید با دقت و سرعت بالا و بدون وقفه انجام شوند تا شیر بصورت کامل و به درستی پاستوریزه شود. به خاطر همین حساس بودن است که باید حتماً دستگاهی تهیه کنید که امکان عملکرد خودکار را داشته باشد. بنابراین یک دستگاه پاستوریزاتور باکیفیت دستگاهی است که به یک صفحه کنترلی کارآمد و در عین حال ساده مجهز شده باشد. به یاد داشته باشید که فرآیند پاستوریزاسیون از مراحل و ریزه کاری های فراوانی برخوردار است، پس حتماً دستگاهی را برای کارگاه یا کارخانه خود انتخاب کنید که ضمن کارآمد بودن و داشتن راندمان بالا، حتماً طرز کار دستگاه پاستوریزه شیر شما آسان و واضح باشد؛ تا شما بتوانید به راحتی برنامه دستگاه را تنظیم کرده و سپس بدون دخالت دست اقدام به پاستوریزه کردن شیر خام نمایید.

داشتن گارانتی و خدمات پس از فروش

امروزه تقریباً تمام تولیدکنندگانی که تجهیزاتی باکیفیت و بادوام تولید می کنند، برای محصولات خود گارانتی و خدمات پس از فروش در نظر می گیرند. در واقع داشتن خدمات پس از فروش را می توان معیاری برای تشخیص تولید کننده تجهیزات باکیفیت از دستگاه های بی کیفیت دانست. هیمورا به عنوان تولید کننده برتر تجهیزات لبنیاتی، تمام دستگاه های این حوزه را با یک سال گارانتی و 10 سال خدمات پس از فروش طراحی و تولید می کند؛ شما برای دریافت آخرین قیمت دستگاه های پاستوریزاتور این گروه صنعتی می توانید هم اکنون با شماره های انتهای همین صفحه تماس بگیرید.

دستگاه پاستوریزاتور
دستگاه پاستوریزاتور

جدول مشخصات فنی

تابلو برق کنترلی

دارد
null

انرژی مصرفی

برق تکفاز
null

پمپ استیل

دارد
null

امکان سفارشی سازی

دارد
null

گارانتی

یک سال
null

جنس بدنه دستگاه پاستوریزاتور

استیل 304
null

تعداد جداره های دستگاه

تک جداره
null

سیستم گرمایشی

مستقل/ پکیج یا دیگ بخار
null

سیستم سرمایشی

مستقل/ کولینگ تاور
null

مبدل حرارتی

صفحه پلیت
null

سوالات متداول

آیا پاستوریزاتورهای هیمورا گارانتی و خدمات پس از فروش دارند؟

بله. گروه صنعتی هیمورا به حدی به کیفیت و دوام تجهیزاتی که تولید کرده است، مطمئن است که برای این تجهیزات یک سال گارانتی بی قید و شرط و 10 سال خدمات پس از فروش در نظر گرفته است.

(Visited 219 times, 1 visits today)

آیا با استفاده از پاستوریزاتور مخزن پلیتی می توان مایعات دیگری مانند انواع شربت ها و آبمیوه ها را هم پاستوریزه کرد؟

دوست عزیز این دستگاه می تواند مایعاتی که چگالی مشابه غلظت شیر دارند را پاستوریزه کند.

(Visited 219 times, 1 visits today)

من یک کارگاه لبنیاتی دارم که روزانه چیزی حدود 600 لیتر شیر تازه دریافت می کند. دستگاه پاستوریزاتور با چه ظرفیتی برای کارگاه من مناسب است؟

شما می توانید برای کارگاه خود یک دستگاه پاستوریزاتور 300 لیتری بخرید و سپس شیر مصرفی کارگاه خود را بصورت 2 بار در روز پاستوریزه کنید. یا اگر تصمیم دارید کارگاه خود را گسترش دهید، خرید پاستوریزاتور 500 لیتری سرمایه گذاری مناسبی به نظر می رسد؛ چون هر چقدر که ظرفیت دستگاه بیشتر باشد، قدرت آن بیشتر است.

(Visited 219 times, 1 visits today)
(Visited 219 times, 1 visits today)

شما ممکن است علاقه مند باشید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *