سوکروز بستنی – محلولهای موردنیاز و روش آزمایش✅- هیمورا

فیلم تجهیزات مرتبط (روی تصاویر زیر کلیک کنید)

خط تولید لبنیات
خط تولید مایه بستنی
دستگاه پاستوریزاتور
خط تولید لبنیات خط تولید مایه بستنی دستگاه پاستوریزاتور

اندازه گیری سوکروز بستنی

این مقاله به معرفی محلولهای موردنیاز برای سنجش سوکروز بستنی پرداخته و نحوه انجام آزمایش و نکات مهم در خصوص آن را توضیح میدهد؛ لذا دعوت میکنیم تا انتهای مقاله ما را دنبال کنید.

محلول های موردنیاز برای سنجش سوکروز بستنی

1- محلول فهلینگ

با اختلاط حجم های برابری از محلولهای سولفات مس و تارترات پتاسیم سدیم بدست آمده و بلافاصله بعد از آماده شدن مصرف میشود. در حدود 40 میلی لیتر محلول قند اینورت 0/25 درصد با 20 میلی لیتر محلول فهلینگ برابر میشود.

استانداردسازی محلول فهلینگ برای اندازه گیری سوکروز بستنی

الف) به دقت ۲۰ میلی لیتر از محلول فهلینگ تهیه شده را به یک ارلن ۲۵۰ میلی لیتری منتقل کنید. سپس برای اندازه گیری سوکروز بستنی توسط یک بورت حجمی مقدار یک میلی لیتر کمتر از حجم مورد انتظار از محلول قند اینورت رقیق را که محلول فهلینگ را به طور کامل احیا کند، حدود ٤٠ میلی لیتر اضافه کنید و مقدار کافی آب بیفزایید تا حجم محلول در ابتدای جوشیدن به ۷۵ میلی لیتر برسد.

محتویات فلاسک را به سرعت تا نزدیک نقطه جوش حرارت دهید. سپس حرارت را زیاد کنید تا به طور کامل بجوشد. روی توری از جنس آزبست حرارت را کم کنید به حدی که محلول از جوش نیفتد. ۲ دقیقه پس از شروع جوشیدن به محتویات فلاسک یک میلی لیتر محلول آبی متیلن اضافه کنید. سپس مقدار کمی محلول استاندارد قند اینورت بیفزایید تا رنگ آبی متیلن زائل شود. بعد از این تیتراسیون مقدماتی برای سنجش میزان سوکروز بستنی تیتراسیون های بیشتری با افزودن تمامی محلول قند اینورت لازم قبل از شروع به حرارت دادن و ادامه تیتراسیون به روش بالا انجام میشود.

ب) بهترین قضاوت در خصوص تغییر رنگ زیر نور طبیعی انجام خواهد شد. در ضمن توصیه می شود که از یک توری آزبستی سفید یا از جنس سیلیکا به هنگام جوشاندن محلول برای اندازه گیری سوکروز بستنی استفاده شود.

👇 برای خرید دستگاه های لبنیاتی با گروه هیمورا تماس بگیرید. 👇

2- محلول سولفات مس

برای اندازه گیری سوکروز بستنی توسط محلول سولفات مس مقدار 35 گرم سولفات مس را در آب حل کرده و حجم محلول را به ۵۰۰ میلی لیتر رسانده در صورت لزوم آن را صاف کنید.

سوکروز بستنی

3- محلول تارترات پتاسیم سدیم یا نمک روشل

4- اسید کلریدریک با وزن مخصوص 2 در ۲۰ درجه سانتیگراد (در حدود ۱۲ نرمال)

5- اسید کلریدریک 6/34 نرمال

6- کرم آلومينا

به محلول خنک و اشباع سولفات آلومینیوم – پتاسیم در آب مقدار کافی آمونیاک محلـول بـا وزن مخصوص 1 بیفزایید و بطور مداوم آن را هم بزنید تا این که کاغذ تورنسل قلیایی شدن محیط را نشان دهد. به وسیله ظرف به ظرف کردن، آن را با آب بشویید و بگذارید در فواصل شستشو رسوب ژلاتینی به طور کامل تشکیل شود تا جایی که فقط مقدار ناچیزی سولفات باقی بماند.

7- محلول استات سرب خنثی

برای تشخیص میزان سوکروز بستنی با محلول استات سرب خنثی، یک محلول غلیظ استات سرب در آب سرد را تهیه و در صورت لزوم آن را با افزودن اسید استیک یا سود به کمک کاغذ تورنسل خنثی کنید. سپس رقیق کنید تا وزن مخصوص محلول در ۲۰ درجه سانتیگراد برابر با 0/25 شده و سپس آن را صاف کنید. این کار نیازمند محلولی است که به تقریب دارای ٤١ گرم استات سرب است، که پس از خنثی شدن به حجم ۱۰۰ میلی لیتر رسانیده می شود.

👆 معرفی دستگاه نگهداری مایه بستنی گروه صنعتی هیمورا 👆

8- محلول اشباع اگزالات سدیم در آب

9- معرف آبی متیلن (0/2 درصد در آب)

10- محلول سود یک نرمال

11- محلول قند اینورت استاندارد

12- محلول مادر قند اینورت

مقدار 24 گرم از سوکروز بستنی که با یک شب نگهداری در دسیکاتور خلاء به طور کامل خشک شده است را داخل یک فلاسک مدرج وارد کرده و حدود ۱۰۰ میلی لیتر آب به آن بیفزایید. سپس ۱۰ میلی لیتر محلول غلیظ اسید کلریدریک به آن افزوده و خوب مخلوط کنید. بگذارید فلاسک حداقل ۳ روز در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد ساکن بماند. سپس حجم آن را به یک لیتر برسانید. این محلول مادر حاوی 3 گرم قند اینورت در هر ۱۰۰ میلی لیتر بوده که میتوان آن را تا ٤ هفته بدون هیچ گونه تغییری نگهداری کرد.

13- محلول قند اینورت رقیق شده استاندارد

مقدار ۵۰ میلی لیتر از محلول مادر را با سود یک نرمال (به کمک کاغذ تورنسل)، خنثی کنید و سپس قبل از مصرف، حجم آن را به ۵۰۰ میلی لیتر برسانید. برای تشخیص سوکروز بستنی باید تمام مراحل انجام شود.

هر یک میلی لیتر = 3 میلی گرم قند اینورت

با این که مراحل مذکور توصیه میشود، ولی در جایی که نیاز به استفاده از محلولی است کـه باید به سرعت تهیه شود، مقدار 2 گرم از سوکروز بستنی خشک را در فلاسک ۵۰۰ میلی لیتری به همراه ۷۵ میلی لیتر آب منتقل کنید. در حالی که فلاسک را به آرامی تکان میدهید، روی آن ۱۰ میلی لیتر محلول 7 نرمال اسید کلریدریک بیفزایید. سپس با قرار دادن بخشی از فلاسک در حمام آب ۷۰ درجه سانتیگراد و رساندن دمای آن به ٦٧ درجه سانتیگراد (که در حدود 3 دقیقه طول خواهد کشید)، بگذارید به مدت ۵ دقیقه دیگر بماند و سپس حرارت را زیادتر کنید، تا دمای محتویات فلاسک به 70 درجه سانتیگراد برسد. سپس فلاسک را بلافاصله در حمام آب سرد تا ۲۰ درجه سانتیگراد خنک کنید. محتویات فلاسک را به کمک سود یک نرمال خنثی کرده و حجم آن را به ۵۰۰ میلی لیتر برسانید.
۱ میلی لیتر = 3 میلی گرم قند اینورت

سوکروز بستنی

روش آزمایش

1- روش آزمایش اندازه گیری میزان سوکروز بستنی به این صورت است که به دقت ۱۰ گرم از نمونه بستنی آماده شده را وزن کرده و در داخل ارلن ۲۵۰ میلی لیتری قرار دهید و با ۱۵۰ میلی لیترآب نمونه را رقیق کنید. در حالی که قطره قطره استات سرب خنثی را به محتویات فلاسک اضافه میکنید، آن را هم بزنید تا جایی که دیگر رسوب جدید ایجاد نشود. سپس یک قطره از کرم آلومینا به محتویات ارلن افزوده و هم بزنید و برای چند دقیقه ارلن را به حال سکون قرار دهید. هر چند وقت یکبار ارلن را تکان دهید تا از رسوب کامل پروتئینها مطمئن شوید.

به مقدار لازم محلول اگزالات سدیم بیفزایید تا سرب اضافی نیز رسوب کند. سپس محتویات ارلن را از کاغذ صافی ۱۸ سانتی متری شماره یک گذرانده و به داخل یک فلاسک مدرج ۲۵۰ میلی لیتری منتقل کنید. رسوب و کاغذ صافی را به طور کامل با آب داغ شسته و آب شستشو را در فلاسک جمع کنید. فلاسک و محتویات آنرا خنک کرده و حجم را به ۲۵۰ میلی لیتر برسانید. بـه ایــن صورت محلول فهلینگ تهیه و استاندارد شده به روش مذکور را تیتره کنید. سنجش سوکروز بستنی باید به دقت انجام شود.

سوکروز بستنی

نکات کلیدی این مرحله

1-1- چنانچه وزن نمونه اخذ شده برای سوکروز بستنی w/g باشد و حجم محلول قندی به کار رفته در تیتراسیون 5 میلی لیتر باشد، درصد قندهای احیا کننده اولیه در بستنی عبارت است از: 25x/(s.w)

1-2- ممکن است غلظت قندهای احیاء کننده در محلول صاف شده به اندازه ای باشد که بیش از ۵۵ میلی لیتر از محلول برای تیتره کردن ۲۰ میلی لیتر محلول فهلینگ لازم باشد، در این مورد تغییرات زیر را اعمال و عمل کنید.

1-3- در ادامه مراحل اندازه گیری سوکروز بستنی مقدار ۱۰ میلی لیتر از هر کدام از محلول های فهلینگ آماده و استاندارد شده را در یک ارلن ریخته و حجم معینی از محلول قند اینورت استاندارد اضافه کنید. سپس تیتراسیون را با افزودن محلول قندی شفاف ادامه دهید. از مقدار میلی گرم قند اینورت به دست آمده، حجم اولیه محلول قند اینورت استاندارد اضافه شده را کم کنید به این ترتیب مقدار مصرف محلول قندی برای احیا کردن محلول های فهلینگ به دست می آید.

ادامه آزمایش

2- محاسبه قندهای احیا کننده بعد از هیدرولیز
مقدار ۵۰ میلی لیتر از محلول قندی شفاف شده را در داخل یک ارلن ۲۰۰ میلی لیتری بریزید. روی آن ۲۵ میلی لیتر اسید هیدروکلریک 7 نرمال بیفزایید و سپس به روش ذکر شده هیدرولیز کنید.

مقدار کل قند اینورت را همانند آنچه پیش از این در خصوص سوکروز بستنی ذکر شده، محاسبه کنید.

محاسبه

👆 معرفی دستگاه بستنی ساز رولی گروه صنعتی هیمورا 👆

(Visited 44 times, 1 visits today)

شما ممکن است علاقه مند باشید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *